Monday, February 10, 2014

Resepi Cekodok Pisang Ayu Original





Today, i nak bagi resepi cekodok pisang yang i reka tapi pasti sangat memuaskan. Sedap sangat. Tau tak kenapa i cakap sedap? Sebab rasanya yang manis2, lembut, dan rasa pisang yang asli.

Okay, resepi ni untuk 3-4 org makan ye, sekali makan je.
Kalau rasa nak buat makan pagi dan petang, boleh buat 2 adunan ye.

Bahan2

  1. Buah pisang dalam 5biji - saiz sederhana 
  2. 250g tepung gandum - pastikan anda guna tepung cap sauh ye, ni petua mak i bagi sebab katanya, kalau guna tepung murah contohnya tepung cap wau nanti tak lembut cekodok kte buat. Katanya lagi, kalau dah beli tepung cap wau ke 1 malaysia ke boleh buat roti canai..jangan membazir. 
  3. Susu pekat manis / krimer. - sesedap rasa
  4. Air masak - ikut hati je nak letak banyak mana, asalkan tak cair sangat ye, pandai2 je.
Cara2
  1. Mula2, korang potong buah pisang tu kecik2, jangan lenyek2 kan buah pisang tu, sebab kalau kita potong kecik2, nanti cekodok kita akan rasa 'chunk' buah pisang tu.
  2. Pastu masukkan tepung ke dalam potongan pisang kita tadi.
  3. Kemudian masukkan susu pekat manis, yang ni suka hati korang tau nak letak banyak mana tapi harus diingat manis makanan tak elok untuk kesihatan ye.
  4. Last skali masukkan air, dan kacau sebati kesemua bahan2 tersebut.
  5. Panaskan kuali, dan goreng ikut citarasa korang, nak buat petak ke, bulat2 ke, segitiga ke, semua boleh.
  6. Dah cukup garing, pastikan nampak kekuningan kehitaman sikit baru boleh angkat dan hidang.
  7. Jemput makan!!!! Komfem korang suka dgn resepi ni sebab cekodok korang lembut dan rasa pisang yang asli!
  8. Selamat Mencuba!!!!

p/s : I gantikan gula dengan susu pekat lagi bagus sebab tekstur cekodok lagi lembut dan manis2 sedap...hehe


No comments:

Post a Comment