Sebenarnya kek ni sangat senang nak buat dan juga sedap makan panas2. Bahan2 pun senang je nak cari kat supermarket banyak.
Bahan-bahannya
1 1/2 cwn marjerin
1 1/2 cwn gula kastor
4biji telur Gred A (kalau nak buat kek lebih baik guna Gred A untuk kek yang gebu gitew)
1/2 cwn susu pekat
1 sudu teh esen vanila
3cwn tepung naik sendiri (kalau nak pakai tepung gandum biasa pun boleh tapi kena tambah dengan 1 sudu kecil baking powder dan ayakkan, sebab sy nak senang sy guna tepung naik sendiri je)
sedikit pewarna (merah, kuning, serbuk koko)
Cara-cara
1. Pukul marjerin dan gula kastor sampai gebu. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan marjerin dan gula td
2. Masukkan susu pekat dan esen vanila ke dalam adunan td.
3. Bila semua bahan2 td sudah sebati, masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sehingga habis. Pukul adunan sehingga semua bahan2 menjadi sebati.
4. Kemudian, bahagikan adunan tadi kepada 3 bahagian, dan masukkan pewarna untuk setiap adunan yg dibahagikan tadi.
5. Masukkan adunan satu demi satu ke dalam loyang. Saiz loyang yg sy guna ialah 9x9. Teknik yg betul me'marble'kan kek ialah dengan cara masukkan adunan pertama diikuti dgn adunan kedua dan seterusnya sehingga habis adunan.
6. Kemudian, masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 30minit dgn suhu 180 darjah celsius.
Boleh tak buat guna butter?
ReplyDeleteboleh je nak guna butter..atas citarasa masing2 k..
ReplyDeleteMaksud dmulakn dgn adunan ptama dn di ikuti adunan kduan dn sterusnyer tu cmne yer..masukn yg ptma smpi hbis..pstu kedua smpi hbis n ketiga smpi hbis ke
ReplyDeleteto izzara safrina, maksud dimulakan dgn adunan pertama di ikuti adunan kedua dan seterusnya tu masukkan satu skop adunan pertama, kemudian satu skop adunan kedua, kemudian adunan ketiga, ulang sampai adunan habis. Slmt mencuba k!!!
ReplyDelete