Thursday, January 3, 2013

Baked Pasta resepiku

Nak kongsi satu resepi favourite food I, Baked Pasta.
Resepi ni I amik dari dayangjack.blogspot.com tapi I ubah sikit mengikut cita deria rasa I.
First time buat aritu, i buat la sikit eksperimen and target I adalah anak2 buah I. Sbb diorang memang suka makan western food.
Okay, let's do it.


Bahan-bahan:
●2 cawan Pasta; spageti/ macaroni/ spirals *I guna spiral and spageti aritu sbb i suka. (direbusnya sampai betul2 masak)
Tips: mak I bagitau kalau rebus spageti nak tau dah masak ke belum try amik sikit pastu baling ke dinding, kalau ia melekat kat dinding it means ia dah betul2 masak. Mula2 i tak percaya tapi yup memang betul. U all try la its working.
●150g minced beef/ chicken, I lagi suka beef and from Ramly sbb beef nya tak hancur sgt. so so je. :)
●2 ulas bawang putih *dicincang
●1 labu bawang besar *dipotong kecil
●1 tin kecil tomato puree *yang ni i suka Ayam Brand sbb rasa puree tak masam sgt. so so jugak. :)
●sedikit sos tomato and sos cili
●1 sudu besar planta


Untuk sos putih:
●2 cawan susu segar *Dutch lady pun ok.
●1 sudu besar planta
●sedikit lada sulah
●2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan air)
●1 slice cheesedale
●sedikit garam dan gula


Cara-cara:
1. Cairkan planta, tumis bawang besar + putih sampai naik bau.
2. Masukkan minced beef/ daging cincang. Kacau smpai airnya kering.
3. Masukkan tomato puree. Gaul sebati.
4. Tambah sos cili + tomato ( jgn terlebih sos tomato sbb nnt rasanya masam)
5. Satukan kuah tadi dgn pasta. Gaul hingga rata.

Sos putih;
1. Cairkan planta, masukkan cheesedale, kacau hingga cair.
2. Tuang susu segar, masak hingga mendidih.
3. Masukkan lada sulah + garam + gula.
4. Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga pekat. *Korang jgn lupa tau sebelum masukkan tepung, bancuh dulu tepung dgn air. Nanti jika tersilap masukkan tepung terus ke dalam sos td, tepung akan jadi berketul-ketul. Tak sedap.
5. Tutup api apabila sos dah pekat.

Letakkan pasta tadi dalam bekas tahan panas, tuang sos putih atas pasta tadi kemudian taburkan keju parut/ cheesedale yg di carik2kan. Bakar selama 10minit.
Done!

Selamat mencuba!
I punya eksperimen sangat berjaya sebab seminggu kemudian anak buah I mintak lagi I buat pasta ni. Sangat sedap.


spageti yang dah siap digaul dengan sos 

cheesedale dicarik2kan tabur atas sos putih tadi

masuk dalam oven, bakar sekejap je dlm 15minit

okay! dah siap my baked pasta...nyummy!

No comments:

Post a Comment